03Студенти Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької оглянули виставку «Україна пам’ятає – світ визнає», яка розгорнута в обласному краєзнавчому музеї до вшанування пам’яті жертв голодомору.

Про терор, знищення української інтелігенції, депортації, непомірні хлібозаготівлі, геноцид українського народ довідувалися студенти спеціальностей «Оркестрові духові та ударні інструменти» та «Спів» разом з викладачкою культурології Ольгою Коневич.

Проникливу лекцію про жахливі факти проти людяності, які організував сталінський режим,  провела Любов Левенець, старша наукова співробітниця музею.

«У 1932–1933 роках керівництво Радянського Союзу, маючи намір знищити частину українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували країни світу, часто — за сприяння українців-емігрантів. У самому СРСР десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору — жодних публічних розмов, жодного вшанування пам’яті невинно вбитих», — розповіла науковиця.

Студенти також ознайомилися із дослідженнями тернопільських вчених, спогадами про допомогу населення Галичини голодуючим зазбручанським братам, рідкісними книгами та дослідженнями, спогадами очевидців, які вийшли у світ у Канаді та США ще в 50-80-і роки минулого століття.

0502

04

Мітки: , , , ,