3-8Такий висновок зробив приватний викладач академічного вокалу Йоахім Шефер (Берлін/Німеччина) після проведення майстер-класів «Рівновага голосу» на базі Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.

Участь у майстер-класі брали студенти відділу «Спів», викладачі коледжу та музичних шкіл, концертмейстери і солісти філармонії.

«Уже вдруге я ділюся досвідом у коледжі, спілкуюся з фахівцями, тернополянами. І бачу, що у вас спів є надзвичайно інтегрованим в життя, багато українців прагнуть навчитися співати. А ще потужно розвинена мистецька освіта в Україні – є багато коледжів, шкіл. І, на мою думку, це дуже позитивна тенденція. На відміну від Німеччини, — додав Йоахім Шефер. -  На відділі «Спів» коледжу, без сумніву, працюють професіонали, використовують різні техніки та методи навчання, цікаві педагогічні підходи, і це дає результати. Тут справді благодатний грунт, щоб підготувати висококваліфікованого співака. До речі, багато цікаво для себе як викладача я також взяв, спілкуючись із колегами з коледжу».

На думку гостя з Німеччини, налагодження міжнародних зв’язків, інтеграція студентів у європейський простір академічного співу – це правильне рішення адміністрації коледжу. «А для цього важливе і розширення репертуару. Наприклад, творів Вагнера. Не забуваймо, що патронеса коледжу Соломія Крушельницька знана у світі як виконавиця саме вагнерівського репертуару, який водночас є традиційним для Німеччини», — каже п.Йоахім.

Майстер-клас тривав упродовж кількох днів і завершився концертом на сцені великої зали Тернопільського мистецького фахового коледжу, на якому виконавці намагалися використовувати знання та досвід, отримані під час зустрічей.

«Для мене це був досвід виконання пісні на сцені, при глядачах, — каже другокурсниця відділу «Спів» Олеся Бедрій. – Я навчаюся у класі чудового викладачки Наталії Присіч. Під час виступу скористалася лайфхаком від Йоахіма, як бути на сцені спокійною та зберігати внутрішню енергію для виступу. Спробувала використати вокальну техніку, про яку знала, але не використовувала. Це було дуже круто!».

Четвертокурсник Давид Добринський (клас викладача Вадима Дарчука), який уже вдруге є учасником спілкування, зазначив, що «майстер-клас дав поштовх до пізнання та вивчення репертуару німецьких композиторів».

«На концерті після майстер-класу я вперше виконувала твір німецького автора і німецькою мовою. Це було щось нове і дуже цікаве. Хочу й далі продовжувати! Використовувала поради про те, як тримати дихання. Мій викладач Петро Лабатий багато дав мені знань про це, але скористалася ще одними порадами. Це, найперше, досвід», — розповіла студентка 4 курсу відділу «Спів» Софія Єфремова.

«Для чого це потрібно проводити? Наш голос і ми самі перебуваємо у постійному вдосконаленні як фізично, так і ментально. Такі майстер-класи корисні не тільки для артиста-початківця, а також і для професійних співаків. Вони дозволяють вийти на вищий щабель розвитку, — ділиться враженнями солістка обласної філармонії, випускниця коледжу, викладачка Анжела Томчук. — На майстер-клас я йшла з конкретною метою: навчитися з легкістю брати верхні ноти. Йоахім доступно пояснював, що і як робити,  то ж можна вважати, що свою мету я досягла. Майстер-клас додав сміливості та впевненості у собі, у своїх діях».

«Нове знайомство завжди відкриває нові можливості і нові бачення того, що ми робимо роками, — каже концертмейстер та учасник майстер-класу Олег Кирилюк. – Позитив, невимушеність, а на сцені – власні відчуття і розуміння твору, а не показ себе. Професор не виправляв чи коригував голос учасників, а скеровував у потрібне русло. Як піаніст скажу – відчував максимальну зосередженість на нотному матеріалі з німецькою точністю».

Керівник відділу «Спів» Вадим Дарчук вважає, що такі спілкування з іноземними колегами, найперше спрацьовують на розширення знань та навичок студентів та інших учасників.

«Наші студенти направду дуже талановиті та цілеспрямовані. Їм потрібно давати простір для самореалізації та вдосконалення. Саме тому керівництвом коледжу було прийняте рішення розширювати  коло контактів, запрошувати фахівців з інших країн, які мають свої власні професійні секрети, якими діляться. Кожне спілкування – це досвід, це пізнання нових форм та методів навчання, це, зрештою, удосконалення і самих педагогів. Ми продовжуватимемо цю практику, бо, найперше, це підвищує якість освіти у коледжі», — підсумував Вадим Дарчук.

Учасниками майстер-класу та концерту також були Єлизавета Хіта (викладачка Наталія Присіч), Владислав Боднарчук (викладач Вадим Дарчук), Володимир Витягловський (викладач Петро Лабатий), випускниця відділу та Одеської національної музичної академії Мар’яна Николин, учасниця методичної зустрічі Вікторія Очкурьова (викладач Микола Мельничук).

3-13-2

3-33-4

3-53-6

11113-9

Мітки: , , , , , , ,