6-0Конкурсні змагання обласної олімпіади з музично-теоретичних дисциплін для учнів музичних шкіл пройшли одночасно на базі  тернопільських музичних шкіл №1 ім. В. Барвінського та №2 ім. М. Вербицького, Чортківської музичної школи та у м.Кременець.

Олімпіада з музично-теоретичних дисциплін була започаткована управлінням культури і мистецтв Тернопільської обласної державної адміністрації. Проводять її щорічно викладачі відділу «Теорія музики» Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької. Олімпіада не відбувалася в період карантину, але цього року була відновлена, незважаючи на труднощі нашого часу.

Метою олімпіади є виявлення і підтримка учнів, музично обдарованих і добре обізнаних в теоретичних предметах, які мають професійні перспективи для навчання в нашому коледжі. Олімпіада стимулює їхній творчий ріст, зацікавлює до вивчення фахових музичних дисциплін, розвиває вміння застосовувати знання в  нових завданнях. Вона також виявляє досягнення педагогічних колективів шкіл і стимулює до підвищення методичного рівня викладання, зміцнює творчі контакти і творчу співпрацю між навчальними закладами різних рівнів музичної освіти.

В олімпіаді брали участь учні випускних класів музичних шкіл – шостого, сьомого і восьмого. Конкурсні завдання складалися із музичного диктанту, слухового аналізу елементів музичної мови, перевірки знань з основ теорії музики та музичної вікторини. Цього року (припускаючи можливість виникнення зовнішніх перешкод) завдання були укладені таким чином, щоб, не опускаючи рівень вимог  олімпіади, їх можна було виконати за коротший час.

В олімпіаді змагалися 44 учасники із  21 школи естетичного та музичного виховання Тернопільщини.

Проводили і оцінювали олімпіаду викладачі-теоретики Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької: завідуюча відділом, викладач-методист, кандидат мистецтвознавства Ірина Бевська, викладачі-методисти Наталія Степанчук, Марія Бородай, Наталія Букало, Наталія Бондарук, викладачі вищої категорії Ірина Морщакова, Зоя Краглик, Ольга Драгомирецька, Ірина Романюк, Любов Рогачевська.

Олімпіада була організована і проведена на високому професійному рівні, цікаво і змістовно. Панувала спокійна і доброзичлива атмосфера, яка сприяла зосередженій роботі конкурсантів, їхній можливості проявити себе якнайкраще. Гостинна турбота директорів та викладачів-теоретиків музичних шкіл, на базі яких проходили конкурсні змагання, дуже посприяла плідній роботі і учнів, і членів журі.

Хочеться з приємністю відзначити, що результати олімпіади виявили досить високий рівень знань учнів з музично-теоретичних дисциплін. Із 44 учасників шестеро завоювали Гран-прі, троє – І місце, тринадцятеро – ІІ місце, шестеро – ІІІ місце. Така велика кількість переможців – а це більш ніж половина всіх учасників – говорить про те, що для конкурсних змагань були відібрані дійсно кращі з кращих. Тому одразу після олімпіади всі її учасники були нагороджені подяками від організаторів.

                                                    Результати олімпіади з музично-теоретичних дисциплін

                                     VI клас

Гран-прі:

-        Панюс Ірина, Теребовлянська школа мистецтв, викладач Коновалова Н.П.;

-        Махніцька Владислава, Заліщицька мистецька школа, викладач Бариська М.І.

ІІ місце:

-        Дущенко Олексій, Тернопільська музична школа №2, викладач Кулик Т.В.;

-        Каспрук Богдана, Тернопільська музична школа №2, викладач Дудок М.Я.;

-        Мацелюх Наталя, Великобірківська мистецька школа, викладач Сокирка О.С.;

-        Роля Роксолана, Збаразька мистецька школа, викладач Микитюк Л.В.;

-        Кулинич Світлана, Збаразька мистецька школа, викладач Микитюк Л.В.;

-        Мада Анна, Бережанська школа мистецтв, викладач Гарас О.О.;

-        Зембович Софія, Бережанська школа мистецтв, викладач Гарас О.О.;

-        Табаркевич Вікторія, Козівська школа мистецтв, викладач Карась М.В.;

-        Любінська Наталя, Козівська школа мистецтв, викладачі Гладка Н.С. (сольфеджіо), Карась М.В. (муз. література);

-        Житницька Богдана, Кременецька школа мистецтв, викладач Толочко С.П.

ІІІ місце:

-        Карп’як Дмитро, Тернопільська музична школа №2, викладач Пальчук О.В.;

-        Ружило Маргарита, Новосільська музична школа, викладач Паращук В.К.

                                      VII клас

Гран-прі:

-        Кустіцька Софія, Скала-Подільська мистецька школа, викладачі Кустіцька Н.В. (сольфеджіо), Корсун Н.А. (муз. література).

І місце:

-        Нек Соломія, Почаївська музична школа, викладач Костюк І.М.

ІІ місце:

-        Світлична Олександра, Збаразька мистецька школа, викладач Оліх Н.О.;

-        Прокоп Марія, Збаразька мистецька школа, викладач Репко Л.І.;

-        Дитко Анастасія, Борщівська школа мистецтв, викладач Дем’янишин О.С.

ІІІ місце:

-        Подольська Антоніна, Бучацька музична школа, викладачі Кривко М.І. (сольфеджіо), Олексишин С.П. (муз. література);

-        Антошків Юлія, Почаївська музична школа, викладач Притула О.Л.

VIII клас

Гран-прі:

-        Козира Остап, Тернопільська музична школа №1, викладач Дубчак О.З.;

-        Брона Дмитро, Острівська музична школа, викладач Бабухівська О.С.;

-        Мецканюк Оксана, Борщівська школа мистецтв, викладач Дем’янишин О.С.

І місце:

-        Окаринська Дарина, Тернопільська музична школа №2, викладач Дудок М.Я.;

-        Варабец Нікола, Скала-Подільська мистецька школа, викладачі Кустіцька Н.В. (сольфеджіо), Корсун Н.А. (муз. література).

ІІІ місце:

-        Тхорик Лілія, Тернопільська музична школа №1, викладач Біленька Л.О.;

-        Шершун Аліна, Острівська музична школа, викладач Бабухівська О.С.

Вітаємо переможців і бажаємо їм нових творчих успіхів та нових перемог! Висловлюємо вдячність усім учасникам Обласної олімпіади з музично-теоретичних дисциплін!

Особливо хочеться подякувати викладачам, які приклали багато зусиль для підготовки учнів до цієї активної форми організації навчання. Цьогорічна олімпіада стала ще одним приводом, щоб похвалити вчителів-теоретиків, які своєю невтомною працею в непростих умовах продовжують виховувати у дітей любов до фахових музичних дисциплін – сольфеджіо і музичної літератури.

Наталія Бондарук

6-56-2

6-46-3

6-1

 

Мітки: , , , , , , , , , , ,