11-6Ольга Драгомирецька, композиторка, викладачка відділу «Теорія музики» Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької, представила свою нову роботу – збірку фортепіанних п’єс «Різдвяна мить».

У ній подано дев’ять творів, мелодичною основою яких є церковні коляди. Окрім нотного матеріалу у збірнику подано код з посиланням на відеоряд із записом п’єс у виконанні кандидатки мистецтвознавства, доцентки кафедри спеціального фортепіано Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського Марії Бондаренко.

Зал, переповнений студентами, викладачами коледжу та музичних шкіл, був зачарований емоційним виконанням п’єс. Жива музика тримала в полоні слухача від першої до останньої ноти. «Вдячна долі, що на своєму творчому шляху  зустріла таку  чудову людину, прекрасну піаністку та виконавицю Марію Бондаренко,  яка з пів слова втілила все задумане», — сказала Ольга Драгомирецька на представленні своєї роботи.

Друга частина збірника  - навчально-методична. Вона адресується викладачам та студентам теоретичного відділу, передбачає використання музичного матеріалу п’єс на лекціях з предмету «Теорія музики» та містить ілюстративний матеріал до пояснення багатьох тем. Також вона буде корисною для виконавців-піаністів. Бо йдеться у ній про єдність засобів виразності та змісту, розуміння та втілення конкретних деталей при виконанні п’єс.

«Працюючи над написанням  «Різдвяної миті», в першу чергу, переслідувала мету – вкладення інтонаційного змісту колядок у репертуар музики для фортепіано, залучення дітей, молоді та дорослих до збереження та розповсюдження пісень зимового циклу, урізноманітнення різдвяного репертуару виконавців-піаністів старших класів закладів початкової мистецької освіти та студентів закладів фахової передвищої освіти. Головна опора у виданні на українські музичні джерела при поясненні тем з музично-теоретичних дисциплін — каже авторка Ольга Драгомирецька. – П’єси створювалися виключно в передзимову та зимову пору. Кожна композиція – це окрема історія, стан моєї душі на ту мить, коли вона написана: це спогади про дитинство, весела коляда у церкві, це моменти   захоплення Божим світом у дивовижну зимову пору в усіх її проявах».

«Це вишукано, неперевершено і елегантно. Усі твори, а особливо «Не плач, Рахиле» повинні бути родзинкою новорічних свят, — резюмував після  презентації культорганізатор коледжу Богдан Маюк. – Вважаю, що діти мають вивчати ці твори, як вивчають колядки. І це, дякуючи Вам, п.Олю, п.Марії, яка продемонструвала ці шедеври. Дякую за чудову «Різдвяну мить».

Виконати на біс один з творів просив зал піаністку. І тоді у її виконанні прозвучала ще раз п’єса «Не плач, Рахиле», якою вшанували всіх загиблих на війні воїнів.

Рецензенти збірника  — кандидатки мистецтвознавства Ірина Романюк та Марія Бондаренко, викладачка-методистка Рівненського музичного фахового коледжу  Ірина Вишневська.

Запис виконання творів, звукорежисесура  - Денис Драгомирецький.

Художнє оформлення збірника – Аліса Драгомирецька.

11-111-2

11-311-5

11-0

Мітки: , , , , , ,