2-6Михайло Рудзінський, викладач-методист класу ударних інструментів Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької, презентував збірник творів для ударної установки та фортепіано на методичній конференції, зорганізованій навчально-методичним кабінетом Тернопільського обласного методичного центру народної творчості.

Збірник п’єс був укладений із педагогічною та методичною метою – створити репертуар для навчання грі на ударних інструментах, призначений для учнів музичних шкіл та студентів коледжів. Саме тому на презентації були присутні викладачі музичних шкіл та шкіл естетичного виховання області.

Після презентації всі твори зі збірника виконали студенти Михайла Рудзінського. Звучали багато різних інструментів, і кожен зі своїми особливими прийомами виконання: маримба, вібрафон, ксилофон, дзвіночки, ударна установка і перкусійні інструменти.

Фортепіанний супровід виконували концертмейстери класу ударних: доцент Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського Марія Бондаренко та аспірант Віденської музичної академії Олег Кирилюк. У центрі уваги на концерті були, звичайно ж, студенти-виконавці класу ударних. Це Богдан Самарик (І курс), Олександр Шеремета (ІІ курс), Андрій Мороз (ІІ курс), Віталій Трусь (ІІІ курс), Вадим Громадський (ІІІ курс), Анатолій Боднарчук (ІV курс), Михайло Кріль (ІV курс).

Фахівці навчально-методичного кабінету здійснили відеозапис презентації та концерту. Отже, разом з примірниками нот, які отримали в подарунок педагоги мистецьких шкіл, буде доступним зразок виконання творів. Відеозапис –  це дуже важливий і потрібний момент для навчальної практики, він розширює розуміння і  допомагає точно відтворити задум композитора і аранжувальника у творах для цієї особливої групи інструментів. Енергійна, емоційна подача творів з сучасними ритмами у виконанні молодих талановитих музикантів викликала щирий відгук у слухачів концерту. Із задоволенням відвідуючи концерти класу ударних інструментів, можу відзначити, що високий рівень підготовки студентів давно став для них звичним. У всіх учасників концерту можна було зауважити безумовно якісне, дійсно сценічне володіння текстом творів, чіткість, точність і злагодженість, а водночас і легкість виконання. Цікаве, гарне враження справив на сцені і дух співпраці в ансамблях, коли виконавці під час гри моментально мінялися місцями біля інструментів.

Палітра звучання ударних інструментів є дуже широкою – від трикутника до литавр. І щоб правильно застосувати ту чи іншу барву, сучасний музикант повинен володіти художніми, динамічними та математичними засобами виконання. І через таку багатогранність гра на ударних інструментах дуже позитивно впливає на розвиток мозку молодої людини. Вчені-медики дослідили, що через необхідність точної координації рухів всього тіла мозок виконавця гри на ударних інструментах працює в декілька разів швидше, ніж у звичайної людини! Граючи на ударних, виконавець цінує кожну мить у процесі звучання. Він повинен розуміти часову природу музики і  точно її організовувати. Поділ часової течії на певні відрізки – короткі і довгі, сильніші і слабші — це захоплюючий процес, який підкреслює нашу причетність до плину  музики саме в цей даний момент.

Михайло Рудзінський — Відмінник освіти України, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ст., заслужений діяч мистецтв України, і це ще далеко не всі нагороди. Але звітним концертом своїх студентів він підтвердив ці звання як професіонал, педагог, музикант, зокрема, підтвердив і своє звання викладача-методиста.

Наталія Бондарук, викладач-методист відділу «Теорія музики»

12-2

2-112-4

2-52-7

2-8

2-9

2-102-12

2-132-14

2-152-18

Мітки: , , , ,