1-0Конкурс солоспівів серед студентів відділу «Теорія музики» відбувся у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі імені Соломії Крушельницької. Цей щорічний конкурс був запроваджений з метою активізації і підтримки виконавської творчості студентів-теоретиків. Адже конкурсне виконання солоспіву – пісні для сольного виконання – передбачає і спів, і власний акомпанемент.

Останнім часом тематика конкурсу зосереджувалася на творчості українських композиторів, і це не випадково. Українська музика заслуговує на більшу популяризацію як серед юних музикантів, так і в нашому суспільстві в цілому. Також дуже доречною була новація цьогорічного конкурсу солоспівів – вступне слово кожного виконавця, в якому він презентував обраний твір. У цій передмові студенти, як справжні музикознавці,  розповіли про автора солоспіву та образний стрій твору.

На конкурсі прозвучали вокальні твори  Я. Степового, Д. Січинського, О. Нижанківського,           М. Скорика.   Більшість студентів впоралися з технічно досить нелегкими і вокальними, і фортепіанними партіями. І це при тому, що далеко не всі студенти-теоретики в музичній школі були піаністами, хтось грав на кнопковому акордеоні, хтось на бандурі. Також вони не є співаками, але інтонують чисто і музикально. Тож навіть ті конкурсанти, які не вибороли призового місця, заслуговують похвали за зусилля, докладені у підготовці.

Усі студенти-теоретики відповідально поставилися до свого виступу, тому не тільки слухачі, але й самі виконавці отримали задоволення від спілкування з прекрасними зразками української вокальної лірики.

Ще однією новацією конкурсу було опитування студентів після всіх виступів, яке виявляло їхню власну думку щодо розподілу місць своїм же колегам (чи суперникам). Цікаво, що судження про виконавців у викладачів-членів журі і студентів виявилося майже аналогічним.

Викладачі теоретичного відділу, які оцінювали точність інтонування, володіння фортепіанним супроводом, музикальність і виразність виконання, дійшли до висновку, що конкурс солоспівів виглядав більше як святковий концерт, а не власне змагання. Все ж, кращі виступи заслуговували на відзнаку.

Перше місце виборола Катерина Зволинська (ІІІ курс). Друге місце – Ганна Окрутна (ІІ курс) та Вікторія Гладка (ІІІ курс). Третє місце – Василина Керніцька (ІІІ курс).

Вітаємо переможців конкурсу та бажаємо нових творчих здобутків!

Висловлюємо вдячність організаторам конкурсу, який популяризує класичну українську музику та заохочує студентів-теоретиків опановувати репертуар для сценічних сольних  виступів!

Вітаємо викладачів теоретичного відділу, які доклали чимало зусиль до підтримки студентської творчості!

Наталія Бондарук

1-11-2

1-31-4

 

Мітки: , ,