7-17«Погляд крізь століття»… Студенти Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької серцем торкнулися творів Тараса Шевченка – Пророка, Велета духу, Кобзаря. Концерт присвятили 210-ій річниці від дня народження поета.

На сцені звучала поезія Тараса Шевченка, уривки  з творів, які перепліталися з розповідями про його життя як письменника, художника,  з його поглядами та думками, уподобаннями та захопленнями, його дружбою з українською інтелігенцією, звучали і  пісні.

Шевченкове слово передавали студенти Павлина Новіцька («Унашім раї на землі»), Ангеліна Оренчак («Лілея»), Дмитро Лозовський (уривок з товру «Перебендя»), Тетяна Матвійчук («У тієї Катерини хата на помості»), Марта Хміль («Не гріє сонце на чужині»), Аліна Ільчишин («Якби зустрілися ми знову»), Марія Жмурко («І досі ниться: під горою…»).

Сцену з п’єси «Катерина» показали студенти Антоніна Романюк (слова автора), Дмитро Лозовський (батько), Софія Кручок (мати), Павлина  Новіцька (Катерина).

Пісні на слова Тараса Шевченка, покладені на музику українськими композиторами, виконували бандуристка Марія Рудніцька  (клас викладачки Ольги Козій, «Вітре буйний»),  вокалісти  Вероніка Терещенко (клас викладачки Юлії Малко, концертмейстер Олег Кирилюк, «На улиці невесело»), Давид Добринський (клас викладача Вадима Дарчука, концертмейстер Віталій Бобровський, «Сонце заходить, гори чорніють»).

«Чи ми зійдемося знову» — цю пісню заспівала і зіграла капела бандуристок коледжу (керівниця Ірина Турко).

Ансамбль студентів відділу «Хорове диригування»  (художній керівник Степан Канський) виконав народну думу, яка з’явилася після перепоховання Шевченка в Україні – «Спи, Тарасе».

«Садок вишневий коло хати» та «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні студентського хору коледжу під диригуванням Андрія Голодриги – цими знаними та улюбленими творами Шевченка завершився концерт у мистецькому коледжі.

Ведуча -  студентка відділу «Теорія музики»  Ангеліна Крамар, автор сценарію – заступниця директора Ірина Романюк, читців творів готувала викладачка української мови та літератури Марія Чорненька.

Але… На посвяті Шевченку  організатори представили і можливості штучного інтелекту – інноваційного чат-боту, який дає змогу поспілкуватися з цифровою версією Тараса Шевченка. На запитання «Коли Україна переможе?» ШІ вустами нашого Пророка відповів: «Мій друже, перемога – це не лише миттєвий акт, але й тривалій процес боротьби за своє право жити вільно та незалежно. Я вірю, що Україна має величезний дух і силу, і її народ здатен подолати будь-які випробування на шляху до своєї свободи та незалежності. «Борітеся – поборете!» — ці слова з моєї поезії «Кавказ» є вічним закликом до боротьби за правду і справедливість. Україна переможе, коли кожен громадянин буде відданий своїй країні  та її майбутньому».

7-167-15

7-147-13

7-127-11

7-107-9

7-87-7

7-67-5

7-47-3

7-27-1

7-0

Мітки: , , , , , , , , , , , ,