2-0Студенти разом із викладачами Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької зустрілися у селі Жуків, що біля Бережан,  із 90-річною Марією Леськів. Вона наспівала їм понад 50 пісень різних жанрів.

«Ми мали можливість зануритися у трагічну сторінку української повстанської армії, оспівану в піснях та збережену завдяки таким людям, як пані Марія Леськів . Вона наспівала нам, викладачам та студентам Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької півсотні пісень різних жанрів — гаївок, весільних, балад, любовних та повстанських. Слухаючи її спогади дитинства про звірства москалів після Другої світової війни (катування односельчан в Бережанській тюрмі, вивезення на Сибір), розумієш, що ворог та його методи не змінилися», — розповіла заступниця  директора коледжу з виховної роботи, викладачка фольклору  Ірина Романюк.

Також студенти та викладачі почули та записали автентичні пісні Жукова, які виконали учасниці фольклорного ансамблю у складі Стефанії Лещишин, Марії Подуфалої, Ганни Штепованої, Ганни Гавриш та Марії Марків.

Побували вихованці коледжу і у Бережанах, де відвідали виставку картин відомого бережанця Олега Шупляка. «Усім добре знайомі його останні роботи, присвячені нашим незламним українським воїнам. А Вірменська церква 18 століття, де виставлені картини Олега Шупляка, надихнула нас на спів Молитви за Україну «Боже, великий, єдиний», — додала Ірина Романюк.

Фольклорна експедиція відбулася за участі студентів відділу «Теорія музики» (завідувачка відділу Ірина Бевська), викладачки фольклору Ірини Романюк, викладачки української мови та літератури, куратора групи Марії Чорненької. А запросила на зустріч випускниця теоретичного відділу коледжу, викладачка Жуківської школи мистецтв Олеся Москалик.

2-22-1

2-3

Мітки: , , ,