01Про інклюзивну освіту  та індекс інклюзії закладів спеціалізованої мистецької освіти йшлося під час семінару, який відбувся в Одесі. Це був перший модуль ІІ етапу проєкту «Мистецька освіта без обмежень», право участі в якому виборов і Тернопільський мистецький фаховий коледж імені Соломії Крушельницької та мистецька школа, що діє при коледжі.

4

За словами викладачки коледжу Оксани Яворської, яка була учасницею семінару, значну увагу звертали спікери на аудит доступності навчального закладу, стандарти та нормативи доступного освітнього середовища, універсальний дизайн в освіті, обговорювали концепцію інклюзивної мистецької освіти тощо.

Загалом у проєкті  «Мистецька освіта без обмежень» бере участь 16 мистецьких закладів — коледжів та шкіл — з різних регіонів України.  Впроваджується цей задум Міністерством культури та інформаційної політики України спільно з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти у співпраці з Всеукраїнським громадським об’єднанням «Національна асамблея людей з інвалідністю України» та Державним науково-методичним центром змісту культурно-мистецької освіти.

Метою пілотного проєкту є розширення доступу до мистецької освіти через впровадження інклюзивного навчання в мистецьких закладах освіти, допомога у створенні освітнього простору, дружнього для усіх, а також виявлення конкретних перешкод для інклюзивного навчання мистецтву та напрацювання рекомендацій для усунення таких перешкод.

Учасники пілотного проєкту матимуть змогу для спілкування та обміну практикою, розробки спільних навчальних проєктів. Для цього заплановано організувати зустрічі для обміну досвідом, ідеями та спільного пошуку найкращих рішень проблемних питань, які можуть виникнути у ході реалізації проєкту.

21

Мітки: , , ,