3Серед учасників Молодіжного симфонічного оркестру України і цьогорічні випускники Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.  Богдан Шуст грає на контрабасі (клас викладача Тараса Барського), Людмила Олійник – на альті (клас викладачки Ірини Воробель). Серед оркестрантів і тубіст Богдан Кизима, випускник минулих років (клас викладача Ярослава Якубця), а нині студент  Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського (Київ).

З початку літа молодіжний оркестр давав концерти в Італії, Словенії, Австрії, брав участь у різних фестивалях. Українські молоді оркестранти виступали спільно із  Словенським молодіжним оркестром. Зараз молоді українські музиканти підкорюють найбільші зали Німеччини, даючи концерти спільно із Німецьким національним молодіжним оркестром.  Більша частина виступів – це благодійні концерти, кошти з яких спрямовуються на допомогу Українським збройним силам, а також музикантам та колективам з України. На таких концертах постійно звучать твори як українських класиків, так і сучасних композиторів: Миколи Лисенка, Михайла Вербицького, Станіслава Людкевича, Юрія Шевченка, Євгена Станковича. Окрім цього молодіжний оркестр бере участь у найрізноманітніших фестивалях, які проводяться у Європі, виконуючи твори всесвітньо відомих композиторів.

«Ми презентуємо культуру України,таланти нашої молоді, знайомимо Європу із творами українських композиторів. Це наш внесок у перемогу і наш культурний фронт», — розповів Богдан Шуст.

За його словами, дуже знаковим був виступ Молодіжного оркестру України спільно з Німецьким національним молодіжним оркестром у залі легендарної Берлінської філармонії, що є великою честю для музикантів. У програмі тоді прозвучали Бетховен — увертюра «Прометей», Лятошинський — Гражина, Дворжак — 8 симфонія.

Посилання на концерт тут — https://www.digitalconcerthall.com/en/concert/54490?fbclid=IwAR09BqyVxiawkUEWOUQpCM9KnPfMyB6LTHquBsko6Ss_stU6pPeEegKd4-g

Концерти Молодіжного оркестру України триватимуть у Європі ще і протягом серпня.

Нагадаємо, YsOU (Yоuth sуmphony Оrchestra of Ukrаine) — Молодіжний симфонічний оркестр України, заснований у 2016 році з ініціативи української диригентки зі світовим визнанням Оксани Линів. Учасниками оркестру України можуть стати молоді музиканти віком від 12 до 22 років.  Його склад постійно оновлюється.  Зараз оголошено відбір-прослуховування до складу YsOU 2022. Щоб взяти участь у відборі, потрібно заповнити електронну заявку https://forms.gle/mtW1TMFywUdAqJHK9. Відбір триватиме до 23 липня.

Фото Peter Adamik

34

5

Мітки: ,