ФОНДСОЛОМІЯВідбулися загальні збори благодійного фонду «Соломія», на яких новим головою фонду обрана директор Тернопільського обласного державного музичного училища ім.С.Крушельницької, депутат Тернопільської обласної ради Лариса Римар.

Благодійний фонд „Соломія” розпочав свою діяльність у  квітні 2001 року, заснований на честь видатної української співачки, уродженки Тернопільщини Соломії Крушельницької, діє на підставі Статуту і є недержавною організацією, діяльність якої здійснюється за рахунок благодійних внесків фізичних та юридичних осіб.

Предметом діяльності фонду є залучення широких верств населення до дійової участі у відродженні та розвитку національної культури та надання матеріальної допомоги талановитій молоді у її творчому становленні, отриманні високої професійної освіти.

Метою діяльності фонду є сприяння  реалізації програми національно-культурного розвитку, доступові всіх верств населення, особливо малозабезпечених, до культурних цінностей, художньої творчості, охороні і збереженню культурної спадщини, надання допомоги вчителям, вченим, талановитій творчій молоді.

Головним завданням фонду є популяризація творчості Соломії Крушельницької, гідне пошанування її життєвого і творчого подвигу, увіковічнення пам’яті про неї. Так, спільно з музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької у Львові, Тернопільським національним педагогічним університетом ім.В.Гнатюка проведено і видано матеріали науково- теоретичних конференцій: до 130-річчя від дня народження Соломії Крушельницької „Соломія Крушельницька та світова музична культура”, до 115-ї річниці від дня народження В.Барвінського «Василь Барвінський і український культурний простір»;  спільно з Тернопільським музичним училищем ім.С.Крушельницької — наукову конференцію до 140-річчя від дня народження співачки «Соломія Крушельницька та українська духовність».

Першим та незмінним упродовж 16-ти років керівником фонду була колишній директор ТМУ Марта Подкович.

Правлінням фонду призначались стипендії імені С.Крушельницької талановитим учням дитячих музичних шкіл і шкіл мистецтв, кращим студентам музичного училища ім.С.Крушельницької, музично-педагогічного факультету педуніверситету ім.В.Гнатюка. Надавалась матеріальна допомога талановитій молоді для участі у міжнародних та Всеукраїнських конкурсах, а також у здобутті ними професійної освіти.

Спільно з музичним училищем ім.С.Крушельницької і ДМШ №1 м.Тернополя  щороку проводиться обласний конкурс учнів молодших класів позашкільних спеціалізованих навчальних закладів, виконавців на струнно-смичкових інструментах пам’яті тернопільських музикантів братів Романа і Ярослава Теленків; обласний конкурс „Піаністи Тернопілля”.

Фонд брав участь у нагородженні переможців обласного конкурсу вокалістів і хорових колективів ім.С.Крушельницької (2002 р.) і відзначенні 40-річчя заснування музею С.Крушельницької в с. Біла Тернопільського району.

З червня 1997 року здійснюється випуск культурно-мистецької газети „Соломія”

Правління Фонду у червні 2003 року і у травні 2011 року ввійшло з конкретними пропозиціями до керівництва області розпочати підготовку до відзначення відповідно 135-ї річниці і 140-річчя від дня народження Соломії Крушельницької. Ініціатива була підтримана рішеннями сесій обласної ради та розпорядженнями облдержадміністрації.

За ініціативи фонду, при діяльній участі Бучацької райдержадміністрації і районної ради  до 135-річчя від дня народження С.Крушельницької приведено у належний стан Будинок культури і прилеглу територію с.Білявинці, де народилася С.Крушельницька, встановлено меморіальну дошку на її честь. Спільно з Тернопільським музичним училищем ім.С.Крушельницької проведено фольклорну експедицію в село Білявинці з вивчення, запису і випуску збірника «Народні пісні з малої батьківщини Соломії Крушельницької».

З 2003 р. фонд активно працював над увіковічненням пам’яті про видатну співачку — спорудженням у Тернополі пам’ятника на її честь. Довгий час ніяк не вдавалося вирішити питання з місцем для облаштування пам’ятника. Оскільки попереднє місце на Майдані мистецтв стало непридатним для цієї мети, було зібрано 328 підписів відомих діячів  культури і мистецтва, членів творчих Спілок, викладачів мистецьких навчальних закладів, представників громадських організацій з вимогою до міської ради визначитись з місцем для пам’ятника. Таке рішення було прийняте сесією Тернопільської міської ради 9 листопада 2006 року за №5/3/63.

У січні – березні 2007 року проведено відкритий конкурс на кращий ескізний проект пам’ятника С.Крушельницькій, визначено переможців конкурсу. Серед п’яти творчих робіт першу премію і право на спорудження отримав проект авторів Романа Вільгушинського (м.Тернопіль) і Володимира Стасюка (м.Рівне). У наступні роки, аж до  серпня 2010 року, була проведена велика робота зі збору коштів на спорудження пам’ятника С.Крушельницькій. Це благодійні концерти: -„Чигирине, Чигирине” за участю дуету „Бандурна розмова” у складі лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів Т.Лазуркевича та О.Созанського — спільно з громадською організацією „Сонячна мережа”  і обласною філармонією; камерного оркестру „Київські солісти” під орудою народного артиста України Б.Которовича – спільно з обласною філармонією; артистів обласного академічного драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка; студентів та викладачів Тернопільського музичного училища ім. С.Крушельницької; міським палацом культури „Березіль” „Сонет для Соломії”.

Фонд отримав підтримку з боку тернополян, які добровільно збирали кошти на пам’ятник по церквах, в установах, організаціях, навчальних закладах.   Досягненням фонду є те, що місцева влада в особі тодішнього голови міста Тернополя п. Заставного Р.Й. і депутатський корпус почули голос громади і активно долучилися до справи.

22 серпня 2010 року у центрі Тернополя відбулось велике свято громадськості і місцевої влади – відкриття єдиного в світі монумента в повний ріст – пам’ятника геніальній співачці, патріоту України, перлині світової культури, незабутній Соломії Крушельницькій (висота 3.80 м., матеріал бронза). Здійснили цю творчу роботу скульптори: В.Стасюк (м.Рівне), В.Сухорський, М.Сухорський (м.Львів).

Успішно співпрацюють з фондом директор меморіального музею С.Крушельницької с.Біла Зюбровська Н.Я. і ст.науковий працівник цього музею Федун М.О., колектив наукових працівників  Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові.

У березні 2018 року  Марта Подкович — голова Правління благодійного фонду «Соломія», заслужена працівниця культури України — передала віхи правління фондом директору Тернопільського обласного державного музичного училища ім. С.Крушельницької Ларисі Римар.