99Педагогічний та студентський колективи Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької  щиросердно вітають із народинами  викладача, диригента, спеціаліста вищої категорії, заслуженого працівника культури України Михайла Рапіту. Нехай Господь, шановний Михайле Васильовичу, огортає Вас своїми ласками, даруючи многії літа здоров’я, сили та натхнення!

Михайло Рапіта навчався у Тернопільському музичному училищі, закінчив диригентсько-хоровий  факультет Львівської консерваторії ім. М.В. Лисенка. І з 1972 року  розпочав педагогічну діяльність викладачем відділу хорового диригування Тернопільського музичного училища ім. С. Крушельницької (тепер – Тернопільський мистецький фаховий коледж імені Соломії Крушельницької). За майже півстоліття Михайло Васильович виховав і ще донині виховує талановитих музикантів, яким передає власний досвід та знання.

Народився Михайло Васильович Рапіта 22 листопада 1936 року в селі Сурмачівка Ярославського повіту Краківського воєводства (Польща) в сім’ї селян-хліборобів. У 1946 р. разом із 520 тисячами українців родина Рапіт була виселена в Україну до с. Ладичин Теребовлянського району Тернопільської області. Там, у сільській школі, брав активну участь у гуртку мандоліністів, згодом, навчаючись у школі в Микулинцях, грав в домровому оркестрі, співав в хорі, був у танцювальному колективі та відвідував драматичний гурток.

Майже разом з атестатом зрілості у 1956 р. отримав повістку до армії. Навіть на службі не зрадив музиці та мистецтву — співав у військовому хорі в партії баритона, грав у домровому ансамблі, танцював у хореографічному колективі.

Після демобілізації вступив на курси хорових диригентів при Теребовлянському культосвітньому училищі, а у 1960 р. став студентом  Тернопільського музичного училища у класі диригування Остапа Ілліча Крицака, який був тоді завідувачем хорового відділу.

Ще навчаючись в училищі, Михайло Рапіта паралельно працював вчителем музики у загальноосвітній школі №2 м. Тернополя. Саме тоді й розпочав  практичну диригентсько-хорову діяльність.

Після закінчення училища працював  методистом по хоровому жанру в Тернопільському обласному будинку народної творчості,  викладав у ДМШ № 1 м. Тернополя, вів теоретичні предмети, хор і загальне фортепіано. А згодом знову переступив поріг музичного училища як викладач. Багато випускників класу Михайла Рапіти  закінчили консерваторії, інші вищі навчальні заклади, успішно працюють з хоровими колективами як в Україні, так і за кордоном.

Михайло Васильович поєднував роботу викладача із практичною діяльністю: у різні роки під його керівництвом успішно виступали на оглядах-конкурсах, різноманітних творчих заходах хор кооперативного технікуму, хор обласної психоневрологічної лікарні, хор патріотичної пісні ,,Заграва”, а народний самодіяльний хор ,,Конар Лемківщини” ставав багаторазовим переможцем міжнародних фестивалів у Польщі.

Михайло Васильович започаткував родинну музичну династію. Його доньки Оксана Рапіта (Драган) – народна артистка України, професор Львівської національної музичної академії ім. М.В.Лисенка, лауреат міжнародних конкурсів (фортепіано), Олена Рапіта (Явна) – викладач по класу фортепіано та концертмейстер Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької. Цю традицію продовжили уже і внуки Михайла Васильовича Рапіти.

З роси та води Вам, маестро!

 

Мітки: , ,