212Таке рішення прийняли депутати Тернопільської обласної ради. У ньому також йдеться: «Тернопільській обласній державній адміністрації розробити та забезпечити реалізацію заходів з підготовки й відзначення у 2022 році в Тернопільській області Року Соломії Крушельницької;  передбачити в проєкті обласного бюджету на 2022 рік необхідні обсяги коштів на фінансування виготовлення документальної стрічки про життєвий шлях видатної української оперної співачки та актриси, уродженки Тернопільщини Соломії Крушельницької».

Також рекомендовано районним, міським, селищним, сільським радам Тернопільської області підтримати це рішення та розгорнути широку просвітницьку діяльність щодо інформування громадськості про вагомий вклад Соломії Крушельницької у розвиток української культури.

Нагадаємо, Тернопільський мистецький фаховий коледж уже розпочав підготовку до відзначення 150-річчя з дня народження Соломії Крушельницької. Окрім цього навчальний заклад є партнером Відкритого конкурсу вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької, який заснований Благодійним фондом «Соломія». Цього року, 21-23 грудня, конкурс відбудеться уже вчетверте. У коледжі також функціонує кімната-музей Соломії Крушельницької. Серед експозицій кімнати-музею, яка використовується також і як навчальна аудиторія, зібрані світлини, публікації, афіші, книги, присвячені видатній співачці.

Соломія Крушельницька — всесвітньовідома оперна діва, жінка-легенда, яка з гордо піднесеною головою голосно і всюди (Польща, Росія, Аргентина, Італія, Америка) наголошувала, що вона українка родом з Поділля. В усьому музичному світі кінця XIX – першої половини XX ст. вона була символом досконалості і неперевершеності. Її незрівняної краси лірико-драматичне сопрано діапазоном майже в три октави – воістину унікальне явище в оперному мистецтві. За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін.

Народилася співачка 23 вересні 1872 року на Тернопіллі.

Мітки: , ,