1-0Народна артистка України, народна депутатка  чотирьох скликань, волонтерка, громадська діячка Оксана Білозір зустрілася зі студентами та викладачами Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.

 Головна тема, звичайно, стосувалася творчості, ролі культури та мови у нинішній час, у час війни. Найголовніше:

«Творчість – то моя місія. Я завжди шукала щастя, а воно для мене – у самореалізації».

«Україні потрібні фахівці у різних сферах, люди ідейні та самовіддані, які можуть генерувати ідеї».

«Митці не мають права закидати у людські душі непотріб».

«Тільки тепер, після повномасштабного вторгнення, ми зрозуміли, наскільки важливо мати свою землю. На жаль, частина наших громадян хотіли виїхати з України уже давно – таку можливість вони отримали. Дорогою ціною, правда».

«Земля, сім’я, мир, єдність, відповідальність, відданість – ми пізнали сутність цих слів. Якщо не будемо об’єднані, то не будемо бачити волі».

«Жодної пісні російської не виконувала за увесь свій творчий шлях. Мова – це віддзеркалення держави. Недарма ворог каже, що там, де звучить російська – там і росія. Він не зупиниться і вбиватиме. Нам ворог вибору не дав».

«Українці – унікальна нація. Навіть за понад 300 років без держави вона створила, зберегла понад 200 тисяч народних пісень. Це чудо для світу і у цьому наша сила».

«Війну  бачила зблизька. Ще у совєцькі часи побувала в Афганістані, Займалася обміном полонених з 2014 року, давала концерти. З 2022 року – виступи для бійців, внутрішньо переміщених осіб. У нашій команді був і ваш викладач, музикант Андрій Мазепа. Мистецтво допомагає, воно зцілює і надихає. Знаєте, які пісні просили бійці? Про любов. Це їх підтримує і дає сили».

«Ми, як носії культури, працюємо з людськими серцем та душею. Творіть, заряджайте людей енергетикою українства, пропагуйте наше мистецтво, культуру, мову, пісню. Маємо бути сильними та об’єднаними.  В іншому випадку – волі нам не бачити. Мистецтво – це міць, Бог сам не міг цього зробити, а тому доручив цю високу місію митцям. Українська музика, пісня затребувані, хоча довший час нас переконували в іншому»…

Очільник коледжу Сергій Маловічко на згадку про зустріч у коледжі запрезентував гості  копію єдиного у світі пам’ятника великій оперній діві Соломії Крушельницькій, який є у Тернополі. «Передаємо Вам часточку нашої енергетики – енергетики коледжу, який носить її ім’я,  та нашої музичної спільноти. Ви підтвердили, що роль мистецтва  є дуже високою та важливою».

1-31-4

1-71-9

1-101-11

1-17

 

Tags: , , ,