6-9Сьогодні, у день 151-ої річниці від дня народження видатної і всесвітньовідомої української оперної співачки Соломії Крушельницької, мистецька громада Тернополя зібралася біля її пам’ятника.

Традиційно вшанувати пам’ять своєї патронеси прийшли і викладачі та студенти Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.

Лунав із динаміків унікальний голос Соломії, яка за життя визнавана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з Крушельницькою на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо… Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував їй свій портрет з надписом «Найвеличнішій і найчарівнішій Баттерфляй». Вона, уродженка нашого краю, входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

До підніжжя її пам’ятнику (єдиного у світі на повний зріст!) нині лягли квіти – від викладачів, від студентів, від вдячних земляків. Адже кожен свій концерт на усіх найбільших та найвідоміших сценах світу вона завершувала виконанням українських пісень, демонструючи світу – вона українка!

Слава тобі, Соломіє!

Фото — Михайло Урбанський

6-06-1

6-76-8

6-106-11

6-126-13

6-146-15

6-166-17

6-26-4

6-18

Tags: , ,