2-4Молодий український музикант та композитор, випускник Тернопільського мистецького коледжу імені Соломії Крушельницької Тарас Лука дебютував у відомих італійських театрах із своїм новим твором – «Хорал Свободи» («Choral Of Freedom»), написаним для оркестру, хору та сопрано соло. Композитор присвятив його дітям, постраждалим в Україні.

Диригувала оркестром та хором Оксана Линів — українська диригентка, перша жінка на посаді головного диригента опери та філармонійного оркестру в місті Грац, засновниця та головна диригентка Молодіжного оркестру України.

Світова прем’єра «Хоралу Свободи» відбувалася два дні поспіль у Муніципальному театрі Болоньї (Teatro Comunale Bologna) та згодом у Театрі Верді м.Порденоне (Teatro Verdi Pordenone). На концертах також прозвучала 9-та симфонія Бетховена.

На усіх трьох виступах – тріумф, аншлаг та аплодисменти глядачів. «Фантастичні концерти: світова прем’єра твору українського композитора Тараса Луки «Хорал Свободи» та симфонія Бетховена», — написала на своїй сторінці у соцмережах Оксана Линів. А виступ у Порденоне поєднався також зі збором коштів на освіту молоді, яка постраждала від війни в Україні.

Тарас Лука навчався гри на акордеоні на відділі «Народні інструменти» у класі викладачки Наталії Схаб. «Для кожного викладача є великою винагородою, коли твої учні досягають успіхів. Пишаюся своїм талановитим студентом, він – моя гордість, бо був наполегливим, впертим у доброму значенні цього слова і багато працював над собою», — розповідає Наталія Схаб.

Тарас родом з Тернопільщини (с.Вербка), коледж закінчив у 2012 році, потім навчався в Одеській національній музичній академії ім.А.В.Нежданової. За час навчання у виші оволодів грою на трубі, почав писати власні твори та аранжував композиції для різних колективів. Брав участь у фестивалях, зацікавився джазовою культурою. Виступав на закритті джазового фестивалю в Одесі (2020) із власними творами для акордеону та джаз-квінтету.

Створив власний проєкт «Taras Luka Project», музика якого поєднала латино-американські стилі, елементи фюжну та джазу.

Написав музику до мюзиклу «Ромео та Джульєтта» (Шескпір, переклад Юрій Андрухович, режисер заслужений артист України Максим Булгаков) для Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру, працював над музичним оформленням вистави «Серце навпіл» (по оповіданях Марії Матіос, режисер заслужений артист України Олексій Гнатковський), створив музику до вистав «Бука» (автори Олена Лягушонкова та Катерина Пенкова, режисер театру та кіно Максим Голенко) — спільний проєкт Одеського театру ім.В.Василька та «Дикого театру» Києва, аранжував композиції «Matrics» (композитор Андрій Показ) для рок-групи та симфонічного оркестру Одеської філармонії, яка прозвучала на закритті Одеського міжнародного кінофестивалю (2021).

Був номінований на дві державні композиторські премії: імені Б.Лятошинського та імені Л.Ревуцького за музику до мюзиклу-детективу «Ромео та Джульєтта» у 2022 році. Ця робота композитора також увійшла у лонгліст фестивалю «Премія ГРА» (театральний Оскар) у номінації опера/оперета/мюзикл та отримала високі оцінки театральних критиків України.

Нині працює в Одеському академічному українському музично-драматичному театрі ім.В.Василька.

Фрагмент «Хоралу Свободи» можна прослухати за посиланням — https://www.facebook.com/100063719551135/videos/1128519564370191

2-5

2-9

Мітки: , ,