DSC02394Днями у стінах Тернопільського обласного державного училища ім.С.Крушельницької відбувся концерт старовинної барокової музики, у якому прозвучали твори 17-18 століття. Керівник — кандидат мистецтвознавства, викладач відділу «Теорія музики» Ірина Вікторівна Романюк, ведуча Мар’яна Мазур.

Розпочався концерт частиною Літургії Veni Sancte Spiritus (Прийди, Святий Духу) у виконанні хору студентів фортепіанного та теоретичного відділів під керівництвом Наталії Ізотової. Цей твір — це одна з чотирьох середньовічних секвенцій, запропонована в римо-католицькій літургії для меси П’ятидесятниці. Секвенція нагадує про Зіслання Святого Духа, який зійшов на учнів Ісуса Христа на п’ятдесятий день після Воскресіння. Цей твір виконується в літургії і в наш час перед проголошенням Євангелія. У виконані хору прозвучала також одна з найстаріших збережених англійських колядок, датована 16 століттям — God Rest You Merry, Gentlemen  (Партія перкусії  — Андрій Яков’як, партія фортепіано — Анна Татішвілі).

DSC02381

Ведуча концерту Мар’яна Мазур розповіла присутнім про бароковий період в музиці 17-18 століття. Барокова музика втілювала складні суперечності епохи, мінливість світу, драматичні відчуття людини, розгубленої перед таємницями незбагненного всесвіту. Бароко як мистецьке явище ввібрало в себе досягнення попередніх епох, зокрема Середньовіччя, де важливу роль відігравала духовна музика, яка оспівувала велич Бога.

Саме в епоху бароко народжуються та стрімко розвиваються нові жанри, що й дотепер побутують у музичному мистецтві: ораторія, кантата, сюїта, інструментальний концерт, прелюдія, токата і фуга.

У концерті також прозвучали:

Й.С.Бах. Лур і Гавот з Партити № 3 Мі мажор у виконанні Віталії  Грицак;

Й.С.Бах. Прелюдія і фуга Мі мажор із 2 тому Добре темперованого клавіру у виконанні Василія  Гнатюка;

Георг Філіпп Телеман. Концерт  Мі-бемоль мажор для труби з оркестром  3 частина у виконанні Назара Микитюка (концертмейстер Наталія Скалій);

DSC02395

І частина Анданте спікато у виконані студентки Емілії  Троян (концертмейстер Оксана  Тригуб);

«Togliete mi la vita ancor» з опери «Помпея» Олесандро Скарлатті у виконанні Іванки Кісіль (концертмейстер Ольга Іванова);

DSC02404

Йоганн Себастьян Бах. Прелюдія і фуга фа-дієз мінор з 1 тому Добре темперованого клавіру у виконанні Ірини  Яловської;

DSC02420

та інші.

Організатори концерту стверджують, що отак, в ті далекі часи при запалених свічках, часто ночами композитори творили безсмертну музику, після слухання якої хочеться спілкуватися з друзями, роздумувати про щось високе та духовне.

DSC02374

афіша