105Студенти Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької мають можливість більше дізнатися про творчість фольклориста і музичного діяча Дмитра Ревуцького, якому 5 квітня виповнилося б 140 років від дня народження. Кандидат мистецтвознавства, доктор філософії мистецтв, лауреат державної премії  ім. М.Лисенка Валентина Кузик (м.Київ) поділилася з навчальним закладом власним дослідженням  про життя та доробок митця.

«Дмитру Ревуцькому належить особливе місце в історії української культури першої половини ХХ століття. Були довгі десятиліття – з початку 1942 по кінець 1980-х, –  коли його ім’я намагалися вилучити з  національної пам’яті, коли на його творчу спадщину покладено було тавро мовчання, коли шанувальники його доробку змушені були знищувати титульні сторінки, де зазначалося прізвище автора… І визнаний у світі композитор-класик Левко Ревуцький – його молодший брат, і видатний український поет-класик Максим Рильський – його відданий учень, попри увесь свій авторитет та підтримку однодумців, не могли зірвати завіси політичної цензури, яку у часи тоталітаризму накинуто було навіть на саму згадку про ім’я Дмитра Ревуцького», — зазначила Валентина Кузик, яка є біографом діяча та публікатором його праць.

У лютому цього року мистецтвознавиця  була серед модераторів  курсів підвищення  кваліфікації, які зорганізовує мистецький фаховий коледж  для викладачів музичних закладів Тернопілля.

Ознайомитися із дослідженням Валентини Кузик про Дмитра Ревуцького  можна на сайті Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької  у рубриці  «Видатні постаті України» за посиланням – http://tmc.te.ua/vydatni-postati-ukrajiny/5-kvitnya-vypovnyujetsya-140-rokiv-vid-dnya-narodzhennya-dmytra-revutskoho/

Мітки: , , ,