DSC02311У Тернопільському обласному державному музичному  училищі  ім.С.Крушельницької відбулась лекція-концерт «На  пошану роду Барвінських» до 130-ої  річниці  з дня народження українського композитора, піаніста, музичного критика, педагога, диригента, організатора музичного життя в Галичині Василя Барвінського.

У заході взяли участь лауреати регіональних та всеукраїнських конкурсів  імені В.Барвінського, які дали свою інтерпретацію творів композитора. Це було справжнє свято української музики: звучали фортепіанні, камерно — інструментальні твори, вокальні солоспіви.

Ведуча та організатор концерту Ірина Бевська  вела слухачів лабіринтами минулої епохи, в яку  жили й творили наші славетні  земляки Олександр та Василь Барвінські.

Батько майбутнього композитора Олександр Барвінський   був невтомним діячем освіти. Саме  завдяки  йому в Тернополі засновано товариство «Просвіта», мистецько-культурний осередок «Руська бесіда», відкрита перша українська гімназія «Рідна школа».

Василя Барвінського називали галицьким  імпресіоністом в музиці. Він здобув освіту в найкращих педагогів Європи, був директором Вищого музичного інституту й блискучим критиком – публіцистом.

Стисло характеризуючи музику Василя Барвінського, варто зазначити особливі риси, що роблять її неповторною, а в окремих жанрах – новаторською. Композитор  шукав  можливості  виходу її на широку  арену. Традиційність вокально-хорової музики та майже повна відсутність в Україні на той час симфонічної, камерно- інструментальної стала поштовхом до створення саме Барвінським  перших  українських творів  у жанрі  камерно-інструментальної музики.

DSC02259

Національний елемент особливо яскраво можна простежити  в його фортепіанних композиціях, які базуються на використанні та переосмисленні фольклорних джерел.

Барвінський так дорожив своїми композиціями, що це небезпідставно дозволило сказати одному з його учнів, Роману Савицькому, такі слова: «Ані одна нотка в його композиціях не є зайва, а кожна нотка — це окремий світ, якого Василь Барвінський не віддав би за гори золота».

DSC02287

Цитата з книги Василя Барвінського «Огляд української  музики»: «Треба зазначити, що, хоч ми  тепер  на полі музичного розвою не дорівнюємо іншим культурним народам, хоч наша, інколи така світла, музична  традиція, що своїми  соками довго насичувала  чужі  культури, рвалася  часто й без нашої вини,- все ж таки ті світлі моменти з нашої історії  музики, як і теперішній її розвій, дають нам  надію, що і в тому напрямі наздоженемо  колись інші, щасливіші  від нас народи  й  що, може, нам ще належатиме колись визначна  роль у розвої музичного  мистецтва».

DSC02279

DSC02280

DSC02285

DSC02274

Патріотичні  почуття родини  Барвінських  слугують  прикладом навіть через 130 років.

Автор: Марія Чорненька