леонтович23 січня виповнилося 100 років з дня трагічної смерті видатного композитора, хорового диригента, громадського діяча, педагога Миколи Леонтовича.

До цієї дати впродовж місяця в Тернопільському мистецькому коледжі ім. Соломії Крушельницької вшановують пам’ять українського Баха, як його називають, Миколи Дмитровича Леонтовича.

Творчий спадок цього діяча величезний. Та найвідомішим у світі є його «Щедрик», де органічно поєднані прийоми народного багатоголосся з досягненням класичної поліфонії. Кожен голос в цій пісні відіграє цілком самостійну виражальну роль, відтворює найтонші зміни настрою в композиції, подає кожен граничний образ в граничному завершенні.

«Щедрик» Леонтовича вважається світовим символом Різдва, хоча далеко не всім відомо, хто її автор. У Сполучених штатах Америки співають «Carol of the bells» і не знають, хто є автором композиції.

Миколу Леонтовича невідомі застрелили 23 січня 1921 року в домі його батька, священника Дмитра Леонтовича, в селі Марківка.

Цього ж року, одразу після смерті композитора, в Києві створили комітет вшанування його пам’яті, також назвали його іменем одну із вулиць столиці. У 1922 році створено Музичне товариство ім. Миколи Леонтовича.

Мітки: , , ,