DSC_0374 2 грудня у Тернопільському музичному коледжі ім. Соломії Крушельницької за сприяння управління культури Тернопільської державної адміністрації, Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка відбувся науково-методичний семінар-практикум на тему: «Сучасні проблеми виконавства на валторні від початківців до професіоналів».

Захід проведено з метою зацікавлення та підвищення музичних навиків
вчителів та вихованців мистецьких закладів Тернополя та області.

Про історію класу валторни у коледжі присутнім розповіла директор навчального закладу Лариса Римар: «Першим вчителем класу був Олексій Андрійович Піковець – володар магічної творчої сили, який згуртував музикантів-духовиків у єдину родину Надзбручанського краю. У 1963 році було доручено викладати одночасно у класі труби та валторни талановитому педагогу Мирону Михайловичу Старовецькому, який виховав велику плеяду висококваліфікованих музикантів. У 1971 році Мирон Михайлович передав естафету підготовки валторністів своєму вихованцю Богдану Процаку, а з 1985 року клас підготовки валторністів-абітурієнтів, провідних мистецьких колективів пліч-о-пліч з Богданом Федоровичем продовжує його випускник Мирослав Кушнірик.

З 2014 року естафету продовжує випускник Мирослава Мар’яновича Григорій Спас. У доробку класу валторни є Лауреати Всесоюзних, республіканських, міжрегіональних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Випускники нашого коледжу стали викладачами вищих навчальних закладів, солістами та артистами провідних мистецьких колективів України».

В рамках семінару відбулося дискусійне обговорення актуальних проблем валторнового виконавства від початківців до професіоналів.
З питання основних постановочних елементів гри валторністів-початківців доповів викладач-методист вищої категорії музичного коледжу, модератор семінару Кушнірик М. М.

Викладач Спас Г.І. з учнем студії педпрактики при Тернопільському музичному коледжі ім. С. Крушельницької продемонстрував присутнім особливості застосування практичних вправ для щоденних занять гри на валторні.

Доповідь на тему: «Актуальні проблеми навчання студентів у вищих навчальних закладах України» підготував студент національної музичної академії ім. П.Чайковського Недашківський Олег.

Солісти широковідомого на теренах Європи Львівського симфонічного оркестру «K&K Philharmoniker» Іван Строгуш та Ігор Боїло виступили з доповіддю на тему: «Соліст-валторніст симфонічного оркестру, як основний напрям музиканта-виконавця».

Соліст-валторніст академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» Javier Alfonso розповів про розвиток Венесуельської валторнової школи.

Про специфіку гри на натуральній валторні присутнім розповів артист національного симфонічного оркестру Львівської філармонії Іван Романів. Іван Михайлович вперше в історії коледжу виконав твір на натуральній валторні.

Кожен з присутніх у залі мав можливість насолодитися чарівними звуками цього інструменту.

По завершенні дискусійного обговорення відбувся концерт, у якому прийняли участь гості та студенти музичного коледжу: О.Окрутний, А. Петрашик, І. Гринишин, В. Калакайло, О. Романенко, М. Валах, Ю. Жулин, Ю. Свистун, С. Галюлько, Т. Добровольський, П. Мазуркевич, О. Магльована, Я. Мамуляк, О. Боїло, О. Недашківський, І. Романів,        І. Строгуш, І. Боїло, Г. Спас, М. Кушнірик, Javier Alfonso.

Концертмейстерами заходу були Н. Скалій, І. Макарова, А. Шевчук.

Концерт вела студентка відділу «Оркетрових, духових та ударних інструментів» Вікторія Соколова. В програмі прозвучали твори вітчизняних та зарубіжних композиторів.