_1Цьогорічний Відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької відбуватиметься дистанційно у двох номінаціях: солісти-вокалісти та бандуристи-співаки. Заявки приймаються до 18:00 15 грудня 2021 року. Журі прослуховуватиме виступи та визначатиме переможців у кожній номінації та віковій категорії упродовж 21-23 грудня. Участь у конкурсі  можуть брати юні та молоді виконавці  від 10 до 34 років. Результати будуть оголошені на офіційних ресурсах конкурсу та на сайті Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької. 

Усі подробиці конкурсу  та його умови у положенні  – https://docs.google.com/document/d/1jFHlRSXJpx2EHCD2dOQ9dQh0Oi9Wv-3u9Uq0hFC5dCw/edit?usp=sharing . Анкета-заявка для участі в конкурсі: https://t1p.de/yzlq

Водночас від охочих взяти участь у конкурсі надходить ряд запитань. Відповіді на найпоширеніші з них дає Вадим Дарчук, заступник директора конкурсу, координатор конкурсу у номінації «Солісти-вокалісти», голова предметно-циклової комісії «Спів» Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької. 

-  Чому так багато документів потрібно подавати? 

Стисла творча біографія: розкажіть звідки ви родом, де навчалися, творчі здобутки, мрії — нам цікаво дізнатися і розповісти про вас. Кольорове фото — для публікації в буклеті, соцмережах. Оберіть фото, яке вам найбільше подобається. А  скан-копія або фотографія першої сторінки паспорта чи свідоцтва про народження, на якій чітко видно дату народження, потрібна для того, щоб підтвердити відповідність категорії.  Скан-копія квитанції про сплату реєстраційного внеску підтверджує ваш намір взяти участь в конкурсі.

- Якщо день народження припадає на період проведення конкурсу, в якій категорії братиму участь?

Вік визначаємо до дня початку конкурсу — 21 грудня. Тобто учасник, якому виповнилося 17 років 20 грудня 2021 р., змагається в четвертій віковій категорії, а учасник, якому виповнилося 17 років 21 грудня 2021 р., уже  змагаєтиметься у третій віковій категорії. І так по кожній віковій категорії.

-              Учениці чи учню мистецької школи виповнилося 15 років… 

Учні старших класів мистецьких шкіл, що старші 14 років, змагаються у другій віковій категорії. У складі журі  працюватимуть  досвідчені педагоги та виконавці, які об’єктивно оцінять виступ, враховуючи всі обставини.

-      Я студент/студентка  3-4 курсу коледжу, мені 19 років… 

Студенти старших курсів коледжів змагаються в четвертій категорії. Як і у випадку з попереднім запитанням, оргкомітет при розробці положення керувався принципом: учні змагаються з учнями, студенти зі студентами. Задля об’єктивносиі кожен учасник кожної номінації повинен мати один рівень освіти. Відповідальність за об’єктивне оцінювання покладена на достойне журі. 

-      Чи записувати виступ повністю? Чи оголошувати виступ? 

Відео кожного твору відповідної категорії подається окремо. Конкурсантом, наприклад,  першої категорії в номінації солісти-вокалісти чи бандуристи-співаки до заявки прикріплюються два відео творів відповідно до програмних вимог. На початку запису першого твору назвіть своє ім’я, вікову категорію, та назву конкурсу — вам не складно, а нам приємно. 

-     У мене є фонограма, запис фортепіано, бандури.

Учасники номінації солісти-вокалісти виступають під “живий” супровід фортепіано або a cappella, в номінації бандуристи-співаки під супровід бандури.

-   Вказано арія, мистецька пісня або пісня на вибір. Потрібно співати всі три? А якщо немає арії, пісні українського чи зарубіжного композитора? 

Арія, мистецька пісня або пісня на вибір учасника — один твір: або арія, або мистецька пісня, або інша пісня, народна чи авторська. У цьому випадку арія не обов’язкова.  Арія  з опери зарубіжного або українського композитора — одна арія з опери або українського чи зарубіжного композитора.

-  А що таке мистецька пісня?

Мистецька пісня — камерно-вокальний твір, створений у академічній традиції на поетичні, народні чи іншого походження тексти, які призначаються для концертного виконання, пісня професійного композитора. Щоб уникнути плутанини між романсом, солоспівом, авторською піснею, що не дають чіткого окреслення жанрового різновиду, користуємося терміном мистецька пісня. Стаття музикознавиці, музичного критика, кандидатки мистецтвознавства Лілії НАЗАР-ШЕВЧУК . Українська мистецька пісня — наприклад, пісні композиторів Миколи Лисенка, Дениса Січинського, Кирила Стеценка, Якова Степового, Василя Барвінського, Бориса Лятошинського, Юлія Мейтуса та інших.

Довідково. Відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької заснований Благодійним фондом «Соломія» у партнерстві з Тернопільським мистецьким фаховим коледжем ім.  Соломії Крушельницької (предметно-циклові комісії «Спів», «Хорове диригування» та «Народні інструменти»),  за підтримки Тернопільської обласної ради, Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільської міської ради, Департаменту культури та туризму Тернопільської облдержадміністрації, Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, Всеукраїнської музичної спілки, Всеукраїнського хорового товариства ім.  М.  Леонтовича, Тернопільської обласної філармонії, Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка, UKRAINIAN ART SONG PROJECT. Генеральний партнер — офіційний представник YAMAHA в Україні компанія InJazz.

Мітки: , , ,