P1050513

12 квітня студенти Тернопільського обласного державного музичного училища ім.С.Крушельницької відвідали етногалерею «Спадок» родини Демкур у місті Тернополі.

Постійна виставка розміщена на 5-му поверсі торговельного комплексу «Атріум», який розташований за адресою вул. Йосипа Сліпого, 7.

Кураторкою етногалереї є керівниця «Туристичної асоціації Тернопілля» — Наталія Волощук. В приватній колекції родини Демкур  представлено зібрання українських народних строїв, вишиваних сорочок, предметів побуту, ікон, рушників. Особливою гордістю виставки є традиційна Борщівська вишиванка, з якої власне і почалося колекціонування.

Студенти дізналися про те, як виникла традиція вишивати сорочку чорними нитками на півдні Борщівщини. Історія дійсно вражає: в минулому жінки поклялися вишивати чорними нитками свої сорочки семи поколінь підряд на знак скорботи за чоловіками, яких майже винищили в селах під час турецько-татарських завоювань. Термін клятви «закінчився» лише у 20-х роках минулого століття.

Кураторка етно-галереї розповідала про так званий код української нації, який наші предки закладали, вишиваючи рушники та сорочки; про статусність українців, яку показували за допомогою прикрас та головних уборів; про рушники, які вишивали матері своїм дітям на щастя-на долю.

Наостанок Наталія Іванівна закликала дітей берегти свій спадок, отриманий від минулих поколінь і не забувати про своє славне українське походження.

Мітки: , , , , ,