2Майстер-клас гри на цьому ударному інструменті провів випускник Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької та Національної музичної академії ім.П.І.Чайковського, а нині артист симфонічного оркестру Національного академічного театру опери та балету України ім.Т.Шевченка, тернополянин  Олег Пахомов.

Цей інструмент лише цього навчального року вперше  з’явився у коледжі за сприяння дирекції та за фінансової підтримки Тернопільської обласної ради і управління культури ОДА. На запрошення митецького коледжу Олег Пахомов приїхав до Тернополя, щоб поділитися зі студентами технікою гри на маримбі. Він не тільки показав секрети оволодіння цим ударним інструментом, а й спрезентував  нотну літературу для гри на маримбі.  Активну участь у майстер-класі взяв студент ІV курсу, цьогорічний випускник Олесь Судомир (клас викладача, заслуженого діяча мистецтв України Михайла Рудзінського) та концертмейстер Олег Кирилюк.  Під час майстер-класу Олесь також вдосконалював практику гри на вібрафоні та ударній установці.

Довідково. Маримба — ударний музичний інструмент, що складається з укріплених на рамі дерев’яних брусків-клавіш та обладнаний дерев’яними або металевими трубами-резонаторами. Маримба виникла в Малайзії й потім стала поширеним інструментом в Африці, Мексиці, Центральній і Північній Америці. Маримба має багатий, м’який і глибокий тембр, що дозволяє досягнути виразного звучання. Сучасна техніка гри на маримбі передбачає одночасну гру декількома паличками. Зазвичай використовуються дві-чотири палички, рідше — п’ять-шість. На інструменті можна виконувати мелодії, гармонії, віртуозні пасажі. Сьогодні маримба відома як сольний інструмент. Використовується в різних музичних напрямках, від класичної музики до авангардної; в естраді та джазі.

31

4

Мітки: , ,