52Студенти Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької підготували святковий концерт до Дня української писемності та мови.

На сцені коледжу звучала  інструментальна музика і пісня, які перепліталися із художнім словом Тараса Шевчека Шевченка, Ліни Костенко, Сергія Жадана. Студенти-музиканти відкрили ще одну грань свого таланту – театрального. Як справжні актори вони представили уривки із творів І.Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», «Маруся Чурай» Ліни Костенко, «Сава Чалий» І.Карпенка-Карого, «Мина Мазайло» М.Куліша.

«Мово рідна! Ти ж як море – безконечна, могутня, глибинна. Котиш і котиш хвилі своїх лексиконів, а їм немає кінця-краю. Красо моя! В тобі мудрість віків і пам’ять тисячоліть, і зойк матерів у годину лиху, і переможний гук лицарів твоїх у днині побідну, пісня серця дівочого в коханні своїм, і крик новонародженого. В тобі, мово, — неосяжна душа народу – його щирість і щедрість, радощі і печалі, його труд і піт, і сміх, і безсмертя його. Твердине моя, і захисток, і гордість, і розрада в годину смутку! Люблю тебе і в гніві, коли ти клекочиш, як вулкан, і гримиш громами на ворогів і вбити можеш словом єдиним, як блискавкою. Люблю твою ніжність, ласкавість, лагідність, коли ти одним-однісіньким словом зігріваєш, мов сонце, і підносиш над хмари та між зорі, і повертаєш до діяння, до життя, наснаго моя, мудрий вчителю мій. Єдина печаль проймає, що не вистачить життя мого, аби переплисти твій лексичний океан. Бо ти вічність. Ти є правда, добро і краса нашого народу. То ж такою і будь вічно, мово рідна! А з тобою будемо вічні і ми, діти твої, на розкішних і безкінечних берегах твоїх», — такими словами звернулася до учасників імпрези організаторка концерту, викладачка української мови та літератури коледжу Марія Чорненька.

6650

6564

6362

6160

5958

5756

5154

53

 

Мітки: , ,