1-5Про шахрайства, вчинені за допомогою мережі Інтернет, та про можливості протидії ворожому контенту йшла мова на зустрічі студентів Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької з співробітниками кіберполіції області.

«З початком війни надзвичайно активізувалися інтернет-шахраї, — наголосив старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції національної поліції України Роман Свірський. – Їхні методи стають усе витонченішими. Найрозповсюдженішими схемами шахрайства в інтернеті є псевдоблагодійність, пропозиції з оренди неіснуючого житла, продаж неіснуючих товарів тощо. Також поширені схеми фішингу. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані, наприклад, надсилаючи пропозиції підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн відомих ресурсів».

Представляються шахраї відомими благодійними організаціями (ООН, Юнісеф, Червоний Хрест), банками та навіть державними структурами, пропонуючи ніби свої послуги, виплати, наприклад студентам у час війни,  і так далі. «Усю таку інформацію необхідно перевіряти на офіційних сайтах. Тільки так ви зможете себе убезпечити від дії зловмисників», — додав Роман Свірський.

 Окрім боротьби із шахраями, кіберполіція протидіє дезінформації та російській пропаганді у мережі Інтернет. У цьому питанні, зауважив п.Роман, важливою є допомога кожного. Департамент кіберполіції спільно з волонтерами створили проєкт «МРІЯ» StopRussiaChannel, який об’єднує небайдужих громадян у напрямку протидії фейкам, створених росією. Наразі це найбільша спільнота, яка успішно блокує та протидіє російській агресії в медіапросторі, і долучитися до кібервійська може кожен охочий.

1-11-4

1-6

Мітки: , ,