Фото_конференція

17 травня наше училище офіційно розпочало святкування свого 60 — річного ювілею. Знаменним є той факт, що відкрили ювілейні урочистості найбільші інтелектуали, дослідники і творці музичного мистецтва – теоретики, організувавши і провівши науково-творчу конференцію «Професійна музична освіта у реаліях сьогодення: традиції та інновації». Власне інноваційним в 60-річній історії училища став факт першої он-лайн трансляції із залу Тернопільського обласного державного музичного училища ім.C. Крушельницької.

Після урочистого відкриття конференції директором училища Римар Ларисою Іванівною, модератор першого відділу конференції – кандидат мистецтвознавства Бевська І.Д. розповіла про цікаві перспективи студента-теоретика, який в майбутньому може реалізуватися як музикознавець, викладач, композитор, музичний журналіст-критик. Викладач відділу, кандидат мистецтвознавства Романюк І.В. у своєму виступі «Традиції та досягнення відділу «Теорія музики»: погляд крізь призму сучасності» занурила слухачів у здається зовсім недалекі часи, коли слухання музики відбувалося на бобінних магнітофонах, на платівках програвачів, показавши аудиторії вже раритети – бобіни, платівки та касети.

01

Для створення домашньої щирої атмосфери організатори зробили презентацію – відеоекскурс в історію відділу. З чорно-білих світлин дивилися колишні студенти, які старанно вчилися, безтурботно раділи, організовували вечори, концерти. Із захопленням зал переглядав світлини наших викладачів, на яких вони, ще зовсім молоді прийшли викладати в музичне училище в 1970-их роках. Оскільки минуле є основою для теперішнього, тому у відеопрезентації було показано як і чим живуть теперішні студенти – навчанням, концертами, конкурсами, фольклорними експедиціями, екскурсіями.

Першою із запрошених учасників конференції виступала випускниця 2014 року, теперішня студентка Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Наталія Мендюк. У своїй доповіді вона розповіла про концертне життя Європи ІІ половини ХІХ ст., зокрема, про концертні зали, музичні товариства, персоналії. Її доповідь була проілюстрована фотографіям архітектурних споруд, де видатні музиканти давали концерти.

Наступна доповідь «Система комплексного навчання в умовах реформування закладів початкової мистецької освіти» мала практичне спрямування. Про те, якою слід має бути сучасна мистецька освіта на успішному прикладі Теребовлянської мистецької школи розповіла випускниця 2007 року Оксана Багирич, зав. теоретичним відділом цієї школи.

Думаю, що багатьом в залі стало дійсно відкриттям, якими багатими і цінними є нотозбірні відділу музичних фондів Національної бібліотеки імені В. Вернадського. З неймовірною гордістю, палкою любов’ю до національної спадщини представила історію відділу, розповіла про раритети бібліотеки старший науковий співробітник цього відділу, кандидат мистецтвознавства Людмила Руденко, випускниця 1994 року. Приємним є той факт, що відділ музичних фондів подарував нашій бібліотеці нову літературу, яка безперечно знадобиться дослідникам музичного мистецтва, студентам та викладачам училища.

Переходом між музикознавчим відділом конференції і наступним — композиторським стала лекція композитора Назара Скрипника «Чому слід вивчати сучасну музику», випускника 2011 року. Надзвичайно інформативна, проілюстрована музичними фрагментами, текстами та художніми ілюстраціями, ця лекція стала для всіх великим кроком у розуміння світу непростого сучасного музичного мистецтва.

02

Після невеличкої перерви розпочався другий відділ конференції – «Можливості творчого потенціалу», модератором якого була композитор, викладач училища Драгомирецька О. С., яка у форматі вільного спілкування підіймала актуальні питання для композиторів – освіта, перші спроби, виконання музикантами своїх творів. Своїми спогадами, досвідом ділилися присутні композитори, до речі, всі представники Львівської композиторської школи: Сергій Хоміцький, Богдан Сегін, Іван Небесний.

03

04

Готуючись до конференції, організатори запросили максимальну кількість випускників відділу, які досягли особливих успіхів у царині музикознавства та композиції. На конференції були присутні викладачі музично-теоретичних дисциплін мистецьких шкіл міста Тернополя, композитори, серед яких: Зенон Бачинський та Яна Іщук. І справді, конференція стала творчою зустріччю, на якій панувала тепла, невимушена атмосфера, де слухачі уважно слухали цікаві доповіді, переглядали старі чорно-білі світлини. І сподіваємося, що отримані знання і новий досвід стануть мотивацією для наших студентів аби досягати поставлених перед собою завдань і творчо розвиватися. Відзначимо, що всі учасники конференції висловлювали щирі слова подяки викладачам відділу за отримані під час навчання в училищі знання.
Все це дозволяє організаторам конференції ствердити: мета, яку вони ставили перед собою досягнена. І наостанок скажемо усім: до нових зустрічей!