барвінськийУ середу, 28 лютого 2018 року, в залі Тернопільського музичного училища ім.С.Крушельницької відбудеться концерт-лекція «На пошану роду Барвінських», присвячена 130-ій річниці від дня народження уродженця Тернополя, видатного композитора, піаніста, педагога, громадського діяча Василя Олександровича Барвінського. Початок концерту о 17.00.

В лютому 2018 року вся світова музична громадськість відзначала 130-у річницю від дня народження нашого земляка, уродженця Тернополя, видатного українського композитора, піаніста, диригента, педагога, музичного та громадського діяча Василя Олександровича Барвінського.

У 20-30-х роках ХХ ст. композитор був беззаперечним музичним авторитетом не лише в Україні та за її межами. Його твори видавалися в багатьох країнах Америки, Європи, а також в Японії. Він був своєрідною віссю, навколо якої гуртувалася вся українська музична інтелігенція Галичини – він є одним з найвидатніших представників  покоління українських композиторів, чия творчість формувалася в період австрійської та польської влади. Але на долю митця випали часи важких випробувань – дві світові війни, нацистський та сталінський терор. Незважаючи на ув’язнення та жорстокий моральний тиск, митець витримав усі переслідування, зумівши зберегти і людську гідність, і професійну честь. Тривалий час ім’я Василя Барвінського було несправедливо замовчуване, твори  вилучені з репертуару.

Вся родина Барвінських внесла вагомий вклад у формування освітньої, політичної, музичної та національної свідомості українців на початку ХХ століття, особливо на західних землях. Для Тернопільщини знаменним є те, що композитор Василь Барвінський народився саме тут, у Тернополі. Батько майбутнього композитора – Олександр Барвінський був освітнім діячем, впроваджував українську мову в школи Галичини, видавав підручники, будучи послом в австрійському парламенті, захищав інтереси українців. Мати композитора – піаністка та співачка Євгенія  Барвінська керувала хором у Тернополі. Саме вона помітила талант до співу у юної  Соломії Крушельницької, чиє ім’я носить музичне училище.

У концерті «На пошану роду Барвінських» беруть участь учні музичних шкіл міста та області, лауреати Всеукраїнських, обласних та регіональних конкурсів; студенти та викладачі Тернопільського музичного училища ім. С. Крушельницької. Прозвучать фортепіанні, вокальні та камерні твори композитора. Лекцію веде кандидат мистецтвознавства, викладач училища Ірина Бевська.

Додатково. 16 по 18 березня 2018 року у Тернополі відбудеться І-й Відкритий конкурс піаністів «На Батьківщині Василя Барвінського», майстер класи  членів  провідних українських та зарубіжних піаністів та гала-концерт переможців конкурсу за участю членів журі і симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії.

Довідки: тел. 0986057033

оголшення барвінський