Колишній Тернопільській обласній профспілковій школі мистецтв виповнюється 30 років. Через півтора місяці після проголошення Незалежності, а саме 14 жовтня 1991 року, президія  обласної ради профспілок прийняла рішення про створення першої і єдиної в Україні обласної профспілкової школи мистецтв. У  системі профспілок навчальний мистецький заклад  проіснував  до весни 2020 року, а уже з вересня того ж року мистецька школа стала структурним підрозділом Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.

З часу заснування заклад одразу став осередком мистецької освіти – понад 300 дітей пізнавали тут на музичному, образотворчому, театральному, хореографічному відділах та відділі художнього конструювання та моделювання одягу.  Вихованці мистецького закладу неодноразово ставали переможцями обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Багато з них продовжили свій життєвий шлях у мистецтві, і нині є відомими художниками, музикантами, вокалістами, акторами, які працюють в Україні та за кордоном.

«Ідея створення школи мистецтв належала тодішній голові ради профспілок області Марії Ковпак, — розповідає завідувачка мистецької школи Марія Семків. – Ставши підрозділом коледжу, школа з 2020 року  ще більше розширила свої можливості та перспективи. Із нашими учнями займаються  досвідчені педагоги – музиканти, вокалісти, художники. Упродовж минулого навчального року наші вихованці успішно заявили про себе на багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсах».

Цього року розпочали навчання майже 60 учнів. Загалом у школі навчається 185 дітей віком від 6 до 14 років.

«Школа має багаторічну історію. Фінансові чи інші проблеми не можуть нищити те, що створювалося роками і мало великий успіх. Тому було прийняте рішення взяти мистецьку школу «під крило» коледжу, бо такий тандем забезпечує тяглість мистецької освіти, — каже директорка мистецького коледжу Лариса Римар. — Цю школу ми бачимо як базову обласну мистецьку школу, де навчатимуться талановиті та перспективні діти, які згодом вступатимуть до коледжу та мріють далі  пов’язати життя із мистецтвом. І це знову перший унікальний досвід в Україні, коли мистецька школа є підрозділом закладу передвищої мистецької освіти».

Мітки: , ,