22Сьогодні світова культура відзначає знаменну дату -  150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької, співачки, яка підкорила усі оперні сцени світу, співачки, яка завжди  прославляла Україну. «Гордіться тим, що ви навчаєтеся у закладі, який носить ім’я Соломії Крушельницької, несіть знамено любові до нашої держави та української культури так, як це робила наша патронеса», — такими словами ми завжди зустрічаємо наших першокурсників та  з такими словами проводжаємо у велику мистецьку дорогу наших випускників. Майже 7 тисяч наших вихованців за роки існування навчального закладу вірно служили та служать мистецтву. 

Цей рік мав бути зовсім іншим – просякнутим концертами, вшануваннями, мистецькими заходами, конкурсами, масштабними науковими конференціями, заходами у школах та вишах… Адже ця дата мала відзначатися на всеукраїнському рівні. Війна, яку розв’язала росія, внесла корективи. І все ж, можливо не у запланованих масштабах, але ювілей Соломії Крушельницької Україна відзначає.

Відзначає його і Тернопільський мистецький фаховий коледж імені Соломії Крушельницької. Навіть в обмежених умовах викладачі та студенти беруть участь у наукових конференціях, наші творчі колективи готуються до святкового концерту, який відбудеться 26 вересня. А ще – до V Відкритого конкурсу вокалістів та хорових колективів, який відбудеться на базі нашого навчального закладу у грудні. Ми долучаємося до усіх мистецьких акцій вшанування нашої патронеси, запланованих в області, адже цей рік  на Тернопільщині оголошений Роком Соломії Крушельницької.

Ми пишаємося, що саме Тернопіль має єдиний у світі величний пам’ятник нашій співачці у самому центрі міста. І створений він був завдяки титанічним зусиллям колишньої директорки коледжу, екс-голови Благодійного фонду «Соломія» Марти Подкович. Фонд діє, підтримує багато мистецьких акцій, а біля пам’ятника відбуваються усі найголовніші події нашого коледжу. Низький уклін Вам, пані Марто!

Нині ми святкуємо. Можливо скромно як для такої дати, але із щирими намірами донести до усього світу – українська нація є талановитою, мужньою і її внесок у світове мистецтво є ще до кінця неоціненним!

Дякую нашим викладачам та студентам, які докладаються до популяризації творчості та досягнень Соломії Крушельницької!

 

З повагою

Лариса Римар, директор Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької

 

Мітки: , , , ,