1-2Традиційно до ювілеїв вдатних музикантів, композиторів, співаків України та світу бібліотекарі книгозбірні Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької організовують книжкові виставки. Підготували вони набір літератури і до 180-річчя чеського композитора та диригента Антоніна Дворжака.

На виставці «Дворжак у світовій музиці» представлені твори композитора, розвідки про його життя та творчість.

Довідково. Антонін Леопольд Дворжак народився 8 вересня 1841 року. Твори Дворжака, де часто проявляються мотиви та елементи народної музики, відрізняються мелодійністю, багатством, розмаїтістю ритму й гармонії, барвистістю інструментування, стрункістю форми. До найвідоміших творів Дворжака належать Stabat Mater (1877), «Слов’янські танці» (1878, 1886), Реквієм (1890), симфонія №9 «З Нового світу» (1893), «Американський» струнний квартет (1893), концерт для віолончелі з оркестром (1895),  опера  «Русалка» (1900) та інші.

Найціннішим внеском у світову музичну культуру є симфонії Дворжака, що заклали фундамент національного симфонізму, концерт для віолончелі з оркестром і камерно-інструментальні твори (тріо «Думки»). Багато творів Дворжака приваблюють життєрадісністю, теплим ліризмом, м’яким гумором, відбивають картини чеської природи й побуту. Своєрідний світ чеських казок і легенд розкривається в симфонічних поемах «Водяний», «Напівзоряниця» й ін.

 

Мітки: , ,