вечір стуса13 лютого 2018 року у приміщенні Тернопільської обласної філармонії студенти та викладачі Тернопільського обласного державного музичного училище ім.С.Крушельницької у співпраці з Тернопільською обласною організацією товариства «Меморіал» ім.В.Стуса за підтримки Тернопільської обласної ради і обласної державної адміністрації  організували літературно-мистецький вечір «Не відлюбив свою тривогу ранню», який присвятили 80–річчю від дня народження Василя Стуса.

Зі вступним словом до присутніх звернувся перший заступник голови Тернопільської обласної ради Василь Деревляний.

Участь у вечорі взяв Володимир Шовкошитний – організатор перепоховання Стуса, Тихого й Литвина в Україну в 1989 році, поет, прозаїк, кінодраматург, перекладач, публіцист, директор видавництва «Український пріоритет», громадський і політичний діяч, активний учасник боротьби за Незалежність, народний депутат України першого скликання, перший Президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиль».

“Переставши бути собою, поет втрачає і себе самого.” Це один із найвідоміших крилатих висловів українського письменника Василя Стуса. Він був непересічною особистістю в історії творення українських цінностей. Будучи поетом, прозаїком, літературознавцем та правозахисником демонстрував активну позицію проти політичних репресій у Радянському Союзі.

«Ми побудували наш вечір за сюжетною лінією життя Василя Стуса. І сьогодні наша молодь, учасники вечора дізнаються про життєвий шлях і творчість Василя Стуса. Будуть звучати його поезія,  та музика, яка є уособленням цієї високодуховної особистості.

Щонайперше такі заходи мають донести, що українська культура, українське слово і українська історія сьогодні є тією національною ідеєю, яка має об’єднати українське суспільство», – каже директор Тернопільського обласного державного музичного училища імені Соломії Крушельницької Лариса Римар.

Далі — повна відеоверсія літературно-мистецького вечора «Не відлюбив свою тривогу ранню»