рапіта 1У четвер, 22 лютого, в залі Тернопільської обласної філармонії відбувся концерт Заслуженої артистки України Оксани Рапіти, присвячений 130-річчю від дня народження Василя Барвінського. 

Випускниця Тернопільського обласного державного музичного училища імені Соломії Крушельницької, професор Оксана Рапіта подарувала тернополянам неймовірні емоції, чим заслужила шквал аплодисментів, які не вчухали впродовж кількох хвилин.

У першому відділі концерту для слухачів прозвучали фортепіанні твори Василя Барвінського. У другому відділі — «Концерт для фортепіано з оркестром» (f-moll) Василя Барвінського для фортепіано з оркестром, виконаний Оксаною Рапітою та академічним симфонічним оркестром філармонії, диригент – заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль.

рапіта 2

Як відомо, рукопис «Концерту для фортепіано з оркестром», над яким Василь Барвінський працював протягом 1917-1937 років, був загублений після арешту композитора та жорстокого знищення майже усіх його рукописів тоталітарним режимом. Після повернення піаніста із 10-річного заслання пошуки концерту f-moll виявилися марними. Та все ж, завдяки зусиллям музикознавця Романа Савицького-молодшого твір було знайдено у 1993 році в архіві Сапрунів, що зберігався в українсько-італійській родині Гедіні-Сікорських в Буенос-Айресі (Аргентина).

Доля українського композитора, уродженця Тернопільщини, піаніста, музичного критика та диригента не залишає байдужим нікого, так само як і його вишукані твори.

рапіта