фіналЛітературно-музичний вечір, присвячений 150-річчю з дня народження Лесі Українки, зорганізували викладачі та студенти Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької «Хотіла б я піснею стати».

Завдяки такій синергії, у закладі відтворили багатогранну постать видатної, талановитої поетеси та драматурга, закоханої і коханої жінки, громадської діячки, знесиленої хворобою і водночас сильної особистості.

Ведучі знайомили глядачів із  дитинством, юністю, творчістю поетеси.  Студенти та вихованці школи студії педагогічної практики, що діє при мистецькому фаховому коледжі, декламували поетичні твори Лесі Українки – «Як я люблю оці години тиші…», «На шлях я вийшла ранньою весною…», «Надія», «Вишеньки-черешеньки», «Хотіла б я піснею стати», уривок з поеми «Одержима». Вони перепліталися із цитатами з листів поетеси до рідних, друзів, коханого.

мавка

На сцені постали і фрагменти з п’єс «Лісова пісня», «Бояриня». Студенти зуміли відтворити історію кохання Лесі Українки (Юля Петрович) та Сергія Мержинського (Андрій Жуковський), завершивши її декламуванням «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами».

леся

На літературно-мистецькому вечорі у виконанні студентів коледжу та при акомпанементі  і викладачів, і вихованців закладу звучали і пісні на слова Лесі Українки.  А саме ті, які були покладені на музику композиторів Кирила Стеценка («Хотіла б я піснею стати», «Стояла я і слухала весну»), Василя Барвінського («Знов весна»), Ярослава Лопатинського («Давня весна»),  Миколи Лисенка (переспів Лесі Українки «Смутної провесни»).

сценка

дарчук

Організатори та автори сценарію заходу —  викладачі коледжу Богдан Маюк та Марія Чорненька.

Впродовж тижня у бібліотеці Тернопільського мистецького фахового коледжу до 150-річчя від дня народження Лесі Українки діє також книжкова виставка творів письменниці із фондів бібліотеки навчального закладу.

Підготувала: Тетяна Тарасенко

 

Tags: ,