фото_коледжДиректорка Тернопільського музичного коледжу ім. Соломії Крушельницької Лариса Римар зустрілася з учасниками UKRAINIAN ART SONG PROJECT (Канада), які напередодні взяли участь у концерті «Від темноти… до світла.  Мистецька пісня — опера в мініатюрі».

Під час зустрічі обговорювались шляхи подальшої співпраці між UKRAINIAN ART SONG PROJECT, коледжем та Благодійним фондом «Соломія».

Нагадаємо, 21 жовтня 2019 року у Тернополі з ініціативи UKRAINIAN ART SONG PROJECT (Канада), Тернопільського музичного коледжу ім.Соломії Крушельницької та Благодійного фонду «Соломія»  у фойє Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка відбувся концерт «Від темноти… до світла.  Мистецька пісня — опера в мініатюрі».

Проект «Мистецька пісня — опера в мініатюрі» започаткований  у 2004 році відомим британським співаком бас-баритоном Павлом Гунькою і його метою є популяризації музичної спадщини України у світі та запис 1000 українських мистецьких пісень. Уже записано 411 творів, у тому числі у виконанні тернопільських вокалістів, викладачів музичного коледжу ім. Соломії Крушельницької.

Тернопіль у числі перших долучається до проекту. На сьогодні у ньому беруть участь  майстри оперного співу Вадим Дарчук та Володимир Шагай (Тернопіль), Ірина Ключковська (Івано-Франківськ), Юрій Григораш, Ірина Семенюк, Галина Піх, Наталя Юречко, Соломія Городецька (Львів),  концертмейстери Наталія Пелех, Мар’яна Самотос (Львів).

Як відомо, Павло Гунька – всесвітньовідомий оперний співак українського походження (батько із Підгаєцького району Тернопільської області) народився у Великобританії. Вокалу навчався в Королівському Північному коледжі музики в Манчестері, завершив музичну освіту у Швейцарії під керівництвом Марії Сандулеску (камерної співачки). Впродовж 30 років співає у провідних театрах світу. З 2004 р. став засновником проєкту «Українська мистецька пісня»  – «Ukrianian Art Song Project» (Канада).

Павла Гуньку називають послом української музики у світі. Виступаючи з концертами у різних європейських містах і виконуючи там українські пісні, Павло Гунька був здивований фразами, які він чув від слухачів: «Чому ми ніколи не чули цих пісень?», «Українська пісня вартує світової слави!».

Проєкт «Українська мистецька пісня» є унікальним. Час диктує свої умови й часто-густо заставляє нас ламати стереотипи. Якщо європейцям вже давно пропонують нестандартне прочитання класичних творів, то тернополяни, чи не вперше, побували на концерті, в якому виконавці пісень бігають, обнімаються, падають і т. д. І що цікаво, це настільки інтригує і заворожує, що глядач постійно перебуває у стані приємного стресу.

Надважливо, що музика і текст залишаються незмінними, додається акторська гра і драматургія, що у свою чергу посилює і покращує сприйняття.

Павло Гунька зі своєю командою випускає антології мистецьких пісень Якова Степового, Дениса Січинського, Станіслава Людкевича, Василя Барвінського, Стефанії Туркевич-Лукіянович, Остапа і Нестора Нижанківських, Ярослава Лопатинського, нашого сучасника Мирослава Волинського. Розкішно видані, у високопрофесійному виконанні та чудовому цифровому записі, за традиційним принципом – з анотаціями й перекладами на різні мови усіх без винятку творів, – ось справжній взірець культурної дипломатії.

Надзвичайно приємно, що тернопільські виконавці Вадим Дарчук і Володимир Шагай – викладачі Тернопільського музичного коледжу імені Соломії Крушельницької є учасниками даного проєкту.

фото_коледж фото_коледж

Підготувала Ірина Бевська