2-24-8 травня у Тернополі відбудеться IX Міжнародний конкурс молодих трубачів та валторністів імені Мирона Старовецького, який зародився у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі імені Соломії Крушельницької.  Із 1999 року цей конкурс з обласного перетворився на міжнародний. Традиційно братимуть у ньому участь і студенти нашого навчального закладу.

«Це не фестиваль із довільною програмою. Це професіональний конкурс із обов’язковими і складними творами для виконання. Можу із впевненістю сказати, що такого рівня музичних змагань трубачів та валторністів в Україні немає, — наголошує заслужений працівник культури України, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії   Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької, організатор  конкурсу Богдан Жеграй. — Статусність конкурсів завжди залежить від представницького складу журі. Оцінювати майстерність учасників ІХ Міжнародного конкурсу імені Старовецького будуть професори музичних закладів із США, Великої Британії, Польщі, Китаю, Литви, України, Румунії,  які водночас є діючими музикантами.  У дні проведення конкурсу вони проведуть майстер-класи. Відбудуться також концерти  відомих музикантів з Києва, Львова, Дніпра та Одеси».

Конкурс проводитиметься серед трьох категорій виконавців: вихованців коледжів,  музичних училищ   (студенти  І-ІІ  курсів), шкіл-десятирічок  та  обдарованих  учнів-випускників  музичних  шкіл; студентів  IIІ-ІV  курсів коледжів,  музичних  училищ  та учнів старших  класів музичних шкіл-десятирічок; молодих трубачів та валторністів  музичних академій, трубачів-професіоналів  віком до 30  років.

2-4

Прослуховування учасників конкурсної  програми 1 туру відбуватиметься  при  закритій завісі. Відтак журі «наосліп» вибиратиме тих, хто зможе змагатися у другому турі.

Молоді трубачі та валторністи музичних академій будуть змагатися у три тури. Під час третього туру трубачі виконуватимуть обов’язковий твір — Концерт Es-dur Й.Гайдна напам’ять у супроводі симфонічного оркестру, валторністи – Концерт №1 Р. Штрауса також під супровід симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії.

У минулих конкурсах брали участь музиканти із Франції, Польщі, Швейцарії, Чехії, Гонконгу та інших країн, а також з усієї України. Цього року прийом заявок ще триває до 15 квітня. Наразі уже надійшло майже сто заявок на участь у конкурсі з різних країн Європи та з України.

Детальна інформація на сайті конкурсу: http://www.starovetskyi.in.ua/

Довідково. Мирон Старовецький упродовж 35-ти років праці в Тернопільському музичному училищі. Він підготував понад 100 музикантів, що тепер гідно репрезентують його виконавську школу у мистецьких закладах України. Натхненником та головним організатором конкурсу став один із колишніх учнів – заслужений працівник культури України, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії   Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької Богдан Жеграй, який продовжив педагогічний досвід свого вчителя в рідному закладі.

Tags: , ,